Temperli Cam Nasıl Yapılır

Temperli Cam Nasıl Yapılır

Temperli Cam, camın ısıl işleme tekniği olarak adlandırılan bir üretim türüdür. İşlem sırasında, cam kırılganlığı azaltmak ve dayanıklılığı artırmak için özel yöntemler kullanılmaktadır. Bu teknik, cam malzemesinin normal olmayan kuvvetler altında daha dirençli hale getirilmesini sağlamak için kullanılmaktadır. Temperli Cam, normal camdan daha güvenli ve dirençli olduğu için, çoğunlukla pencerelerde ve otomobillerde kullanılmaktadır.

Temperli Cam’ın üretimindeki temel adımlar, şunlardır: Cam parçası işlenmiş olarak alınmalıdır. Sonrasında, cam parçası iklimlendirme odasına konulur. Cam parçasının iklimlendirilmesi, onu homojen bir sertlikte olması için önemlidir. İklimlendirmeden sonra, cam parçası soğuk hava akmasıyla iki bölüme ayrılmaktadır. Bir bölümü soğutma odasına geçerken diğeri ise iklimlendirme odasına geri döner. Soğutma odasındaki cam parçasında yoğunlaşma meydana gelir. Ardından, bu yoğunlaşma fark edilebilir bir şekilde görülebilir.

Soğutma odasından çekildikten sonra, cam parçası temperleme makinesine yerleştirilir. Makinede çeşitli basma ve sertlik ayarlar yaparak temperlenmiş cam elde edilir. Temperlenmiş camda, herhangi bir kusur olmaması durumunda, dişimsiz bir yüzey oluşturulmuş olur. Bu durumda, parça alttaki destek tablasina sertçe tutunmuş olur ve kolayca çekilemez.

Temperli Cam’in avantajlar arasinda en önemli olanlar; çok daha dayanikli hale gelmesi, daha güvenli olmasi ve deforme olmamasidir. Ayni zamanda temperlenmis cam, agirlikta ortalama %30 azaldigi icin de kullanim alani cok genisletilmis olabilir. Ancak temperlenmis cam yerine normal cam kullanildiginda, standartlar dagilmasina izin verilmemesi gerekmektedir.
Camglass

Genel Kültür